Kuten
sanoin, en ole valitettavasti missään ehtinyt käydä since Paninin, enkä ole
suunnitellut mitään tarkkoja ajankohtia millekään uudelle reissulle. Rocca ja
Harald olisivat tämän vuoden listalla vielä, mutta en tiedä ehdinkö tai antaako
kukkaron nyörit myöden. Panimoravintola Kouluun olen menossa pikkujouluja
viettämään ensi viikon perjantaina, mutta en tiedä otanko kameraa mukaan,
vaikka kännejä en ajatellut vetää, koska luokan pikkujoulut heti lauantaina,
joten säästelen siis siihen (älkää siis eksykö lauantaina Turun yöelämään).
Joopajoo..
jotain asiallista ja aiheeseen liittyvää voisin kyllä kirjoitella. Mutta mistäs
sitä sitten aloittaisi. Mennään vaikka nykyhetkestä taakse päin vaihteen
vuoksi. Eli olemme tämän ja ensi viikon luokkamme kanssa Peltolan amiksessa
tekemässä pikkuamislaisille (en edelleenkään myönnä itse olevani amis, vaikka
amiksessa opiskelenkin - tiedän ei mitään logiikkaa) ruokaa. Itse missasin ma,
ti ja ke sairasloman vuoksi. Toki en saikeksi sitä kutsuisi, nimittäin sain
viikon keittiökieltoa tulehdusriskin vuoksi, koska leikkasin rakkaalla MAC
MBK-85 sormeeni pari viikkoa takaperin. Ja mikä hienointa, hoitaja paikkasi
sormeni päin jotain 1,5 h odottamisen jälkeen. Mielenkiintoista. Olisi siis
pitänyt laittaa tikit, mutta rva/nti päätti laittaa liimaa, mutta koska haava
vuoti vielä ihan reilusti verta, tarttui liima vaan verikerroksen päälle muodostaen
kuplivan "ruven" joka sitten lähti saman viikon lauantaina (jolloin
alla olevan lohisapuskan tein) ja jouduin lähtemään Kaarinaan päivystykseen,
jossa hoitaja sanoi, ettei mitään voi enää tehdä, koska lihas on jo parantunut
ja alunperinkin olisi tikit siihen pitänyt pistää. Että näin. Ja mikä ihaninta,
unohdin sitten koko valkoviinin ja se on nyt jääkaapissa odottamassa, että
keksin jonkun ruuan minkä joukkoon voin sen lisätä, koska juotavakelpoista se
ei enää ole :(
Tässä
macrolla otettuja kuvia haavasta heti liiman irrottua, näkyy kaikki pöly
ynnämuu ku on niin mahtava objektiivi <3
Jos ihmettelet mitä kynnelle on tapahtunut, niin se ei ole vielä kasvanut ulos rakennekynsiajastani (jotka otin pois silloin elokuussa koulun alettua)
Jos ihmettelet mitä kynnelle on tapahtunut, niin se ei ole vielä kasvanut ulos rakennekynsiajastani (jotka otin pois silloin elokuussa koulun alettua)
Tosiaan
tein lauantaina ruuaksi perunamuusia, uunikirjolohta sitruunalla, tillillä ja
mustapippurilla kuorrutettuna sekä mieheni tekemä salaatti lisukkeena. Yleensä
teen uunilohen kermassa, josta tulee kastike samassa lohelle, mutta kokeilin
nyt jotain, mitä en ennen ole tehnyt eli Beurre blanc-kastiketta, josta tuli
hyvää.
Kirjolohen
valmistin seuraavasti: Uuni 175 astetta (ei kiertoilma).
1. Nypin kirjolohen ruodot ja leikkasin nahan irti, voitelin uunivuuan, johon lohen pistin.
2. Hieroin suolaa ja mustapippuria lohen pintaan ja raastoin sitruunan kuoren sekä puristin mehut kalan päälle.
3. Lopuksi ripottelin tillisilppua kalan päälle ja laitoin uuniin n. 20-30 minuutiksi (about, en katsonut), kunnes kala oli kypsää.
1. Nypin kirjolohen ruodot ja leikkasin nahan irti, voitelin uunivuuan, johon lohen pistin.
2. Hieroin suolaa ja mustapippuria lohen pintaan ja raastoin sitruunan kuoren sekä puristin mehut kalan päälle.
3. Lopuksi ripottelin tillisilppua kalan päälle ja laitoin uuniin n. 20-30 minuutiksi (about, en katsonut), kunnes kala oli kypsää.
Beurre
blanc-kastike 4-6:lle (tätä kannattaa valmistaa vain käytettävä määrä, ei
uudelleen lämmitettävää), kastike on oikeasti vaaleampaa kuin kuva antaa olettaa:
1. Keitä noin 2/3 alkutilavuudesta: 0,5 dl valkoviinietikkaa (itse pistin hieman vähemmän, koska en pidä niin etikkaisesta), 1,5 dl valkoviiniä (käytin alla olevaa), 1,5 dl kanalientä (tai liha tai kala, oman maun mukaan), 3-4 salottisipulia silputtuna ja 4-6 valkopippuria ruohittuna
2. Siivilöi liemi ja kuumenna uudelleen, sekoita (kunnolla vispilällä tasaiseksi vähän vaahtomaiseksi) joukkoon 250 g kylmää voita paloiteltuna ja lisää joukkoon ripaus suolaa ja hieman sitruunan mehua (makusi mukaan)
3. Lisää joukkoon kuumennettu kerma (tai semtana tai ranskankerma, riippuen siitä kuinka paksun koostumuksen haluat)
4. Tarjoa välittömästi
1. Keitä noin 2/3 alkutilavuudesta: 0,5 dl valkoviinietikkaa (itse pistin hieman vähemmän, koska en pidä niin etikkaisesta), 1,5 dl valkoviiniä (käytin alla olevaa), 1,5 dl kanalientä (tai liha tai kala, oman maun mukaan), 3-4 salottisipulia silputtuna ja 4-6 valkopippuria ruohittuna
2. Siivilöi liemi ja kuumenna uudelleen, sekoita (kunnolla vispilällä tasaiseksi vähän vaahtomaiseksi) joukkoon 250 g kylmää voita paloiteltuna ja lisää joukkoon ripaus suolaa ja hieman sitruunan mehua (makusi mukaan)
3. Lisää joukkoon kuumennettu kerma (tai semtana tai ranskankerma, riippuen siitä kuinka paksun koostumuksen haluat)
4. Tarjoa välittömästi
Laroche,
Petit Chablis, 2010: Kuiva, hapokas, kevyen limettinen, yrttinen, hennon
mineraalinen, voinen (alkon sivustolta).
Lupasin
myös leipoa korvaukseksi laiskottelustani, joten päätin tehdä mieheni pyynnöstä
pullaa, mutta olen aina halunnut kokeilla leivän (ei sämpylöiden) leipomista ja
löysin koulukirjastamme mallasleivän reseptin ja päätin tehdä ne nostalgisesti
puuhellan uunissa (kyllä meiltä ihan perinteinen leivinuunikin löytyy, mutta en
ole ihan varma miten sitä pitäisi käyttää). Käytin lämpötilan valvomiseen veitsikassistani
löytyvää lämpömittaria. Alkuongelmista (ei ollutkaan leipävuokia ja herra lähti
niitä sitten ostamaan kesken kaiken) ja toisen leivän pinnan lievästä
palamisesta huolimatta, leivistä tuli ihania. Tuoretta mallasleipää nam nam..
:P
Mallasleipä
1-2 kpl(tarvitset leipävuuat): Uuni 175-200 astetta
1. Lämmitä 0,6 litraa vettä kädenlämpöiseksi (tai omena/appelsiinimehua tai piimää) ja lisää joukkoon 60 g hiivaa sekä 1,6 dl siirappia
2. Lisää joukkoon 1,5 dl vehnäleseitä, 1,5 dl ruisjauhoja sekä 1,0 dl kaljamaltaita
3. Lisää lopuksi n. 600 g vehnäjauhoja ja ripaus suolaa(taikinan kuuluu jäädä löysähköksi, koska se valmistetaan vuuissa) ja anna turvota kaksinkertaiseksi
4. Kaada (nostelin itse kahdella kauhalla, koska kaatamisesta ei olisi tullut mitään) leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin ja anna turvota takaisin suunnilleen kaksinkertaiseksi
5. Paista n. 40 minuuttia jonka jälkeen voitele siirappivedellä ja jatka paistamista vielä n. 15 minuuttia (ajat eivät tarkkoja, tarkkaile ulkonäköä)
6. Tarjoa voin kera ja nauti...
1. Lämmitä 0,6 litraa vettä kädenlämpöiseksi (tai omena/appelsiinimehua tai piimää) ja lisää joukkoon 60 g hiivaa sekä 1,6 dl siirappia
2. Lisää joukkoon 1,5 dl vehnäleseitä, 1,5 dl ruisjauhoja sekä 1,0 dl kaljamaltaita
3. Lisää lopuksi n. 600 g vehnäjauhoja ja ripaus suolaa(taikinan kuuluu jäädä löysähköksi, koska se valmistetaan vuuissa) ja anna turvota kaksinkertaiseksi
4. Kaada (nostelin itse kahdella kauhalla, koska kaatamisesta ei olisi tullut mitään) leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin ja anna turvota takaisin suunnilleen kaksinkertaiseksi
5. Paista n. 40 minuuttia jonka jälkeen voitele siirappivedellä ja jatka paistamista vielä n. 15 minuuttia (ajat eivät tarkkoja, tarkkaile ulkonäköä)
6. Tarjoa voin kera ja nauti...
Pullataikina
on perus 0,5 litran taikina, jossa on vähän vähemmän jauhoja, jolloin pullista
tulee "kosteampia".
Mitä
mieltä muuten olette, otanko arvostelun kohteeksi myös pubit ja kahvilat?
Palautetta otetaan vastaan, mutta muistakaa, että kehityn koko ajan ja etis
sitä "omaa tyyliä", jonka saattaa huomata jos menette lukemaan
aikaisempia kamalia kirjotuksiani :D Maukasta jatkoa kaikille :P
Mitä vittuu mite sun kynnet voi kasvaa noi hitaasti :'DDDDDDDDD Mun kynnet kasvaa ton ruttuosan verra viikos, oikeesti.
VastaaPoistaNo sä ootki mies :D Miehil on ain kauniimmat ja vahvemmat kynnet, pidemmät ja tuuheemmat ripset ja kauniimmat sääret :D:D
VastaaPoista