torstai 1. maaliskuuta 2012

Lihansyöjällekin maistuvat linssikakut


Reseptiä jälleen ajattelin tänne teille kirjoittaa. Maanantain keittiötuntien teemana oli kasvisruuat ja erikoisruokavaliot. Meidän ryhmällä oli sitten laktovegetaarinen, keliakia sekä vähäkolesterolinen ruokavalio kriteereinä. Laktovegetaarinen tarkoittaa sitä, että kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteet ovat sallittuja. Keliakia puolestaan vaikuttaa ruokavalioon siten, että vehnä, ruis sekä ohra ovat pannassa niiden sisältämän gluteenin takia. Kaupassa gluteenittomat tuotteet ovat merkitty omalla logollaan ja/tai pakkausselosteessa lukee tuotteen olevan gluteeniton. Vähäkolesterolisessa ruokavaliossa rasvan määrä pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä, eritoten tyydyttyneet rasvahapot. Lisäksi munan keltuainen on kiellettyjen ruoka-aineiden listalla. Äyriäisiä ja rasvaisia eläinperäisiä tuotteita ei suositella myöskään suuria määriä nauttimaan.

Minä hartaana naudan lihan palvojana en ole aikaisemmin kesäkeittoa lukuunottamatta mitään kasvisruokaa varsinaisesti valmistanut (kaupan valmistuotteiden paistamista en näe kovin kehuttavaksi ruuanlaitoksi). Muutaman tunnin internetin penkomisen jälkeen löysin kun löysinkin mielenkiintoisen reseptin: Etelä-Intialaiset linssikakut sekä raita-kastike. Tämä ei siis ole oma reseptinin, mutta ajattelin sen teille nyt sitten suomentaa. Alkuperäinen resepti siis englanniksi (original recipe in English). Tämä resepti on hieman muunneltu, sillä minusta maut eivät tulleet kohdalleen alkuperäisessä ohjeessa, ja minunkin versiotani voisi vielä jalostaa etenkin raidan kohdalla.



Raita


Lämmitä uuni 250 asteeseen. Mausta valkosipuli, jonka yläpinnalta on leikattu ohut siivu pois (valkosipulin kynnet näkyvät) reilulla rypsi –tai oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Kääri valkosipuli folioon ja paista uunissa n. 35–40 minuuttia.  

Kuori ja poista siemenet kurkusta (halkaise kurkku pituussuunnassa ja kaavi lusikalla). Silppua kurkku pienen pieniksi palasiksi – älä kuitenkaan tee muusia. Mikäli kurkkusi on iso, älä turhaan käytä koko kurkkua vaan säästä leipäsi päälle.  Silppua tuore korianteri sekä minttu pieneksi, molempia n. 1 ruokalusikallinen. Poista yhdestä jalapenosta siemenet ja silppua puolet pieneksi.  

Mittaa kulhoon 2, 5 dl rasvatonta jogurttia, voit lisätä enemmän, mikäli et halua raidasta niin ruokaisaa Lisää pieneksi silputtu kurkku, korianteri, minttu sekä jalapeno. Kaavi lusikalla valkosipulin pehmenneet paahteisen tuoksuiset kynnet. Mikäli valkosipuli on hieman kärvähtänyt, kuten minun oli, nypi palaneet osat pois ja lisää ehta tavara jogurttiseoksen joukkoon. 

Lisää puolen sitruunan mehu, suolaa, sokeria sekä ripaus juustokuminaa. Sekoita ainekset keskenään maista ja mausta lisää tarpeen mukaan. Oma suoritukseni ei kyllä ensikertalaisena Indiman raidan tasolle ihan yltänyt, mutta muistutti kuitenkin sitä mitä pitikin. Valitettavasti vaalean värityksensä vuoksi, se ei kuvasta näy kunnolla.



Etelä-Intialaiset linssikakut


Liota 1,5 dl vihreitä linssejä sekä 1 dl basmatiriisiä kädenlämpöisessä vedessä 3-4 tuntia.

Nypi 1,25 dl herneenversojen lehtiä ja leikkaa hienoksi 1,25 dl rucolaa. Kuori ja raasta 1 rkl inkivääriä, poista siemenet ja hienonna jalapeno. Hienonna 2 valkosipulin kynttä (paina vaakatasossa olevaa kynttä veitsen lappeella leikkuulautaa vasten ja leikkaa hienoksi). Hienonna 1 dl tuoretta korianteria ja saman verran kevät –tai pillisipulia ja 0,5 dl minttua. Leikkaa vielä pieneksi 1,25 dl herneitä, mielellään tuoreita, mutta pakasteherneetkin käyvät.

Kaada linssi-riisin liotusvesi pois esimerkiksi siivilää apuna käyttäen ja lisää ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen, jossa on silppuava terä. Lisää joukkoon inkivääri, valkosipuli sekä jalapeno. Hienonna kunnes seos on puuromaista, tarpeen mukaan voit lisätä pienissä erissä vettä. 

Sekoita loput ainekset kevyesti joukkoon (mikäli pieni tehosekoitin kaada erilliseen kulhoon) siten, että ainekset erottuvat – seos ei saa olla tasakoosteinen mössö. Mausta suolalla ja pippurilla. Taikinan täytyisi olla sellaista, että se pysyy painettaessa kasassa, ei kuitenkaan täysin jähmeää tarvitse olla. Itse lisäsin hieman riisijauhoja, mutta en tiedä oliko se nyt niin tarpeellista.

Paista pannulla kohtuullisen kuumalla lämmöllä runsaassa öljyssä muottia apuna käyttäen. Kakkujen irrottamisen helpottamiseksi suosittelen sprayaamaan muotit vuokaspraylla. Tavallisemmin kaupassa myynnissä oleva Muurikan vastaava paisto/grillispray kelpaa vallan mainiosti. Varo ettet polta sormiasi muotin kanssa. Asetin kuumalle öljytylle pannulle muotin, johon nostin reilun ruokalusikallisen tahnaa ja painelin sen tiiviisti. Kakkuja ei kannata paistaa liian nopeasti, jotta riisi ehtii kypsyä kunnolla. Kakku saa olla hetken pannulla muotin kanssa, jotta se pysyy kasassa. Poistin muotin, tein uuden kakun ja käänsin edellisen – tosiaan käytössäni oli vain yksi muotti. Sprayasin muotin joka välissä.

Lisukkeena linssikakkujen kanssa voi tarjoilla keitettyä basmatiriisiä. Hyvää ruokahalua! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.