sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Naudan sisäpaisti anopin tapaan


Rakastan naudan lihaa yli kaiken, voisin joka päivä syödä pelkkää rotukarjaa mikäli rahani siihen vain riittäisi. Tällä viikolla oli ystävänpäivä ja ajattelin juhlistaa sitä kokkaamalla nyt viikonloppuna kunnon sisäpaistin anopin perintösavipataa käyttäen. Rotukarjan sisäpaistia ostin Turun Stockmannin Herkusta n. 1,4 kg hintaan 26,00€ perus hinta siis. Jätin lihan kotiin tullessani leikkuulaudalle, jotta se ehtisi lämpenemään huoneenlämpöiseksi ennen valmistamista.


Naudan sisäpaisti anopin tapaan


Pistin savipadan lämpimään veteen lillumaan, jonka jälkeen keitin kattilassa lihaliemen. 1-1,5 l litraa vettä, luomulihaliemikuutio, häränfondia sekä suolaa, mustapippuria, cayannea, muutama maustepippuri sekä tuoretta timjamia. Pilkoin porkanat sekä sipulin, keitin niitä lihaliemessä n. 10 minuuttia ja sillä välin paistoin lihan pinnat kiinni öljy-voiseoksessa. Lihan voi myös sitoa ennen paistamista, jos haluaa sen pysyvän muodossaan koko kypsennyksen ajan.


Astetin lihan lämpömittarianturi sisällään voideltuun savipataan ja kaadoin lihaliemen porkkanoineen ja sipuleineen myös pataan. Liemi peitti noin 3/4 lihapalasta. Lisäsin päälle vielä vähän timjamia ja peitin kannella. Kypsensin lihaa n. 1,5 h uunissa 125 asteessa, kunnes sisälämpötila oli 63 astetta. Nostin lihan pois ja käärin folioon. Kiireen mukaan voi käyttää joko korkeampaa tai matalampaa (ei kuitenkaan alle 100 astetta) lämpötilaa. Nopeasti kypsennettäessä kannattaa sipuleita ja porkkanoita keittää lihaliemessä kauemmin, jotta ne ehtivät kypsyä. Lihaa on myös hyvä käydä välillä kääntelemässä kypsennyksen ajan n. 2-3 kertaa. 


Lisukkeeksi valmistin valkosipuliperunasosetta, joka yksinkertaisuudessaan on keitettyjä perunoita sekä valkosipulia, joista valmistetaan sose perinteisin menetelmin (tarkoitus oli tehdä pyrettä, mutta en löytänyt puristinta mistään).

Kastikkeen tein suurustamalla savipadassa ollutta lihalientä tummalla rouxilla. Koristeeksi olisin kyllä voinut jotain vihreää heittää, mutta siinä vaiheessa kun sain annoksen lautaselle oli tuoksu niin huumaava, että halusin vain äkkiä syömään.

Tämä liha säilyy muutaman päivän jääkaapissa tuorekelmuun tai rasiaan pakattuna. Itse söimme tätä paistia kahdestaan kolme päivää eri lisukkeiden kera. 

Kokeilin myös yhtenä päivänä maustaa lihalientä Koff Porterilla, josta tein sitten olutkastikkeen ja siitä tuli muuten hyvää! Voisin tehdä siitä oman postauksen joskus, kun teen kyseisen soosin uudestaan, koska nyt en muistanut ottaa valokuvia.



2 kommenttia:

  1. savipata on hieno keksintö. Sillä tulee hyvää ruokaa helposti.

    VastaaPoista
  2. Pakko myöntää, että en ollut aikaisemmin käyttänyt savipataa, mutta helppoutensa takia voisin kyllä ruveta käyttämään sitä useamminkin. Muutenkin maut tiivistyvät, kun ruoka saa kypsyä rauhassa. Kiitos kommentista :)

    VastaaPoista

Vain asialliset kommentit julkaistaan.