tiistai 14. helmikuuta 2012

Trattoria Romana, Turku


Vihdoinkin sain aikaiseksi käydä kyseisessä ravintolassa toistamiseen ja tällä kertaa yhdessä kokkikollegoiden kanssa, joten arvosteltavia ja kuvattavia ruokiakin oli enemmän kuin kaksi. Lisäksi mielipiteitä annoksista sai useampia kuin omani.Trattoria Romana sijaitsee Hämeenkatu 9:ssä eikä ravintolalla ole omia kotisivuja. Pöydän kävin siis varaamassa itse paikanpäällä, mutta joku puhelinnumerokin kyseiseen paikkaan on kuulemma olemassa. 




Aikaisemmin ravintolassa syödessäni en ollut vielä löytänyt tietäni kokkikouluun, joten arvosteluperiaatteeni silloin olivat hieman heppoiset. Silloin kyllä ruoka oli hyvää ja olin positiivisesti yllättynyt, että Turusta saa sillä hinnalla hyvää italialaista ruokaa. Tällä kertaa, tilanne oli hieman muuttunut.

Minä ja viisi muuta (joista yksi avokkini) mahdutettiin pöytään istumaan, jouduimme siirtämään pöytää hieman itse, jotta kaikki mahtuivat istumaan mukavasti. Tarjoilija toi meille menut ja keskustelimme siitä, mitä  kukakin tilaisi. Pöytään tuodussa menussa ei ole kaikkia ravintolan tarjoamia ruokia, vaan seinille liitutauluihin on kirjoitettu Trattorian laajempi tarjonta. Minä ja eräs kollegani tilasimme talon punaviiniä ja yksi toinen kollegoista talon valkoviiniä, muut pysyivät vesi linjalla.


Itse tilasin talon punaviinia 16 cl hintaan 4,50 €, mikä mielestäni on halpa hinta varsin oivalle viinille. Hyvin täyteläinen sekä hapokas, mutta miellyttävä kokonaisuus kerrassaan. Ruokana Spaghetti Aglio e Olio eli Spaghettia valkosipuli-oliiviöljyssä. Iso annos, mutta sopiva, koska lihaa ei annoksessa ole laisinkaan. Ainoa vaan, että ruuassa maistui pelkkä oliiviöljy, mutta laadukas sellainen. Hintaa annoksella 9,00 €.


Kaksi kolleegaa tilasivat saman Pasta Americiana eli Pennepastaa chili-pekonikastikkeella.
Ensinnäkin annokset olivat eri näköiset ja kokoiset: toisessa oli persiljasilppua koristeena ja toisessa ei, toisen annos oli kaikkien muiden annoksiin nähden huomattavasti pienempi ja siinä oli vähemmän kastiketta. Hintaa 10,00 €, jonka kyllä "isommasta" annoksesta vielä maksaisi. Annos oli ehkä hieman mauton.


Avokkini tilasi jälleen kerran lasagnea, mutta tämä oli hyvä "veto". Lasagne nimittäin oli mielestäni isompi kuin viime kerralla ja kokonaisuutena ehkä paras pöytämme ruuista hintaan 15,00€.


Kokkiystävättäreni tilasi itselleensä Fetasalaatin 10,00€, jonka ensivaikutelma oli "wow ompas se iso". Tilaajan mielestä vihreää olisi saanut olla vähemmän. 


Viimeisenä mutta ei vähäisempänä Pasta al Salmone eli Pastaa savulohella. Savulohi maistui mukavan lempeästi vaikka kalaa ei juuri näkynyt. Annoksen mausteet olivat kyllä unohtuneet maustehyllylle. Hintaa tällä annoksella 12,00€ sekä talon valkoviini 12 cl 3,40€, joka oli kuivahko ja hieman hapokas.


Pääruuan jälkeen oli kyllä vielä nälkä, joten jälkiruokaa oli saatava. Itse tilasin jäätelölajitelman, josta nyt kyllä en valitettavasti muista pitikö olla paikan omia jäätelöitä vai ei, mutta Valion mansikka, suklaa sekä rommirusina hintaan 7,00€ oli kyllä aika pettymys. 


Banana split ei myöskään näyttänyt kovinkaan erikoiselta ja maksoi kuitenkin 7,00€. Pannacotta 6,50 € näytti kyllä hyvältä. Tiramisu oli hieman kuivempaa kuin viimeksi ja jauhetta olisi kuulemma saanut olla hieman vähemmän. Hinnaltaan Tiramisu on samaa luokkaa kuin muutkin eli 7,00€.



Palvelusta: Ei vaikuttanut kovin ammattitaitoiselta, ja tarjoilijakin vastasi kysymykseen jälkiruokaviinistä "En tiedä". Ystävällistä palvelu kuitenkin oli.

Sisustus: Ruokalistataulut ovat kiva idea, mutta välillä pään jatkuva kääntely ravintolan seinältä toiselle on hieman rasittavaa. Sisustukseltaan ravintola mukavan askeettinen. Tunnelma ravintolassa oli rauhallinen ja akustiikka toimi. Ei pääsyä pyörätuolilla enkä edelleenkään suosittele lastenraittaiden mukaan ottoa.

Ruoka: Hinnaltaan annokset ovat edullisia lukuunottamatta pihvejä 25,00€, mutta maultaan hyvinkin vaatimattomia. Itse jäin kaipaamaan puhtaita italialaisia makuja. Täytyy kuitenkin huomioida vuodenaika raaka-aineissa: esimerkiksi talvisin tomaatit eivät maistu kunnon tomaateilta. Silti edelliseen kertaan verrattuna suunta oli valitettavasti alaspäin. Turun parhaaksi italialaiseksi ravintolaksi tätä en sanoisi, mutta kyllä tämä Rosson tai Denniksen voittaa.

* Yksi tähti




14 kommenttia:

  1. Jäätelö on Trattoriassa itse tehtyä, eikä todellakaan "Valion mansikkaa". Täysin autenttista italialaista jäätelöä ei Suomessa tosin saa, koska maito on suomalaisittain käsiteltyä, eikä italialaista.
    Paikan luonteesta ja sisustuksesta yms. olisi ollut hyvä arvostelijan tietää mikä trattoria on. Sen ei ole tarkoituskaan olla a la carte -ravintola, vaan rennompi syöttölä.
    Odotin hieman yksilöidympää ja tarkempaa arvostelua, mutta ihan jees näinkin, aloittelijalle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi :) Mitä tuohon jäätelöön tulee niin satuin istumaan vitriinin vieressä, josta tarjoilija jäätelöä otti ja rasiat ja muidenkin jäätelöiden ulkomuoto muistutti erehdyttävästi samalta kuin Valion jäätelökioskeissa. Mutta jos näin on, että itse ovat ne valmistaneet ja niihin purkkeihin laittaneet, niin pisteet hyvästä kopiosta. Ja kyllä Turusta saa hyvää italialaista jäätelöä esimerkiksi Hansakorttelissa on yksi milanolaismiehen pitämä gelateria.

    Á la carte-ravintola Trattoria sen sijaan kyllä on siinä missä kaikki muutkin ravintolat, joista voi annoksia tilata vaihtelevalta listalta. Toki Trattoria ei missään nimessä olekaan tai yritäkkään painia samassa kategoriassa kuin esimerkiksi Rocca, Panini tai Smör, että kyllä minä aika hyvin tiedän, minkälainen paikka ja mikä liikeidea Romanalla on - eihän tuo ensimmäinen eikä viimeinen kerta ollut kun ravintolassa kävin. Ravintolan liikeidea on kyllä arvostelussa huomioitu, mutta valitettavasti tuo minun käyttämä tähtiasteikko ei ole sieltä armollisimmasta päästä.

    Myönnettäköön kuitenkin, että kirjoitin tämän arvostelun hieman harmistuneena siksi, että aikaisemmin paikan taso oli ollut huomattavasti parempaa ja siksi ei ehkä ihan yhtä hohdokas kuin muut arvosteluni, mutta minusta tässäkin oli kuitenkin kaikki oleellinen. Meillä kaikilla aloittelijoilla ja amatööreillä ja ammattilaisilla on kaikilla oma tapamme kirjoittaa ja itse pyrin pitämään tekstini pääsääntöisesti lyhyenä ja ytimekkäänä. En tietoisestikaan kirjoita kaikkea mahdollista sillä haluan jättää lukijallekin mahdollisuuden muodostaa oman näkemyksensä ja kokemuksensa ravintolasta. Mitä yksilöidympi ja tarkempi arvostelu sinun mielestäsi sitten olisi sisältänyt? Toisinsanoen mitä minun arvostelustani puuttui tai olisit halunnut tietää enemmän tai muuttanut? :)

    VastaaPoista
  3. Olen samoilla linjoilla ensimmäisen anonyymin kommentoijan kanssa. Vaikka arvosteluasteikko tiukka olisikin, niin en kyllä siltikään antaisi kyseiselle paikalle vain yhtä tähteä.

    Varsinkin tässä tapauksessa on otettava huomioon kulttuuri ja italialaiset aidot trattoriat - rento ja kiireetön tunnelma, hyvää perusruokaa hyvistä raaka-aineista, ei turhaa hienostelua.... Esimerkiksi trattorioille tyypillistä on juurikin tuo ruokalistattomuus, useimmiten menut ovat esillä seinillä. Mitä taas ruokiin tulee, ne tosiaan ovat taattua italialaista perusruokaa. Ei konstailua ihmeellisillä mausteilla tai erikoisilla raaka-aineilla. Trattoriat ovat paikkoja, joihin tavalliset italialaiset kokoontuvat syömään tavallisina iltoina. Trattorioissa syödään pitkään ja hartaasti ja vaikka italialaiset ruoasta osaavatkin nauttia, näissä paikoissa yhtä tärkeitä ovat seura ja tunnelma...

    Edelliselle kommentoit mitä arvostelusta puuttui? Minä sanoisin, että kontekstin huomioiminen. Italialainen ja suomalainen kulttuuri (varsinkin ruokakulttuuri) eroavat toisistaan hyvinkin vahvasti ja ottaen tämän ja harrastelijan (!!!) tiukan arvosteluasteikon sekä paikan liikeidean (trattoria), paikka ansaitsisi mielestäni kaksi tähteä.

    Tokihan tämä on vain minun mielipiteeni, mutta pohjaan sen runsaaseen kokemukseen Italiasta, sen kulttuurista sekä ruokatavoista.


    -Jenni

    VastaaPoista
  4. Mukavaa saada palautetta :) Valitettavasti viimeisin kokemus Trattoria Romanasta oli minun ja monen kokki -ja tarjoilijaopiskelijakollegani mielestä pienoinen pettymys ja palvelussakin olisi hieman petrattavaa (tarjoilija ei saa vastata "En tiedä" olkoon mikä kuppila tai kebabila kyseessä). Lisäksi annosten erilaisuus oli turhan huomattava. Sen sijaan aikaisempi kokemukseni olisi ollut puhtaasti kahden tähden arvoinen, mutta koska aina arvosanoja antaessani summaan aikaisemmat ja uudet kokemukset, jäi mielestäni tällä kertaa arvosana yhteen tähteen.

    Tulen kyllä vierailemaan ravintolassa uudestaan, kuten kaikissa vähänkään sen arvoisissa ravintoloissa, jolloin heillä on mahdollisuus muuttaa aikaisempaa kokemustani. Hyvä esimerkki Roccasta, omissa kokemuksissani ei ole juuri mitään moitittavaa, sen sijaan monen ystäväni kohdalla on kyllä ilmentynyt paljonkin puutteita ja huomautettavaa.

    Tässä vielä linkki tuohon käyttämääni kansainväliseen arvosteluasteikkoon, mikäli sikäli on tuo tähtijärjestelmä sanallisesti muutettuna vieras.

    http://foodcookingrestaurants.blogspot.fi/2012/02/ravintoloiden-arvosteluasteikko-muuttuu.html

    VastaaPoista
  5. Trattoria Romanan laatu saattaa jossain määrin vaihdella mielialojen ja kiireen mukaan, arvelisin. Näin ei saisi olla, ainakaan niin paljon että se haittaisi. Toisaalta se voi tuoda joillekin sellaisia elämyksiä mitä ei muualta saa. Onhan Roomassakin yksi ravintola, jonka liikeideana on asiakkaiden solvaaminen mahdollisimman värikkäästi. Mainitsin tuossa ensimmäisessä kommentissani odottaneeni tarkempaa arviointia: sillä tarkoitin esimerkiksi annoksen analysointia, sen eri raaka-aineiden käsittelyn ja kokkauksen onnistumista lähinnä (esim. lasagnen rakenteesta olisi ollut mielenkiintoista lukea, ja saada ehkä kuvakin poikkileikkauksesta), mutta jossain määrin myös ilmapiirin avaamista, hieman laajemmin kerrottuna miltä ravintola tuntui ja miksi se aiemmin on tuntunut erilaiselta. Jatka kuitenkin bloggaamista, myös kuvat ovat jo nyt laadukkaita.

    VastaaPoista
  6. Suosittelen Italian ruokakulttuuriin perehtymistä ennen seuraavaa Italialaisen ruoan arvostelua.
    Esim. tämä "en tiedä" kuulostaa innokkaasta opiskelijasta anteeksiantamattomalta virheeltä mutta on Italiassa varsin tavallista. A la carte on maassa myös lähinnä turisteja varten, siksipä oikeaa ruokaa löytää vasta kun sitä tajuaa pyytää itse.

    Oman kokemukseni mukaan (olen syönyt lukemattomia kertoja Italiassa trattorioissa,ristoranteissa,osterioissa etc.) Romana vastaa, vähintään tunnelmaltaan, eniten aitoa Italialaista ruokakulttuuria.
    Toki saatavat raaka-aineet (tomaatit erit.) eivät ole yhtä laadukkaita Suomessa ja kuten olen kuullut; suomalaiset eivät osta ruokia jotka on maustettu kuten alkuperäismaassa (eritoten esimerkkinä intialainen) saattaa tämä johtaa ajoittain varmuuden vuoksi alimaustamiseen kuten lienee käynyt tuolle lohipastalle.
    Itse kävin viimeksi pitkähkö aika sitten (ennen kesää) ja taas kerran ruoka oli erinomaista. En usko että tilanne on muuttunut kovasti mutta menenpä kokeilemaan huomenna kirjoituksen inspiroimana.

    Vilkaise kirjoja: "Basta!" ja "Aglio et olio" (googlesta löytynee) niin saat hyvän yleiskuvan aiheesta. Onnea.

    VastaaPoista
  7. Hmm, olen kyllä perehtynyt italialaiseen ruokakulttuuriin jonkin verran, mutta sitä en kyllä usko, että tarjoilijoiden on hyväksyttävää vastata asiakkaan kysymykseen asiasta kuin asiasta "En tiedä" missä maassa tai kulttuurissa tahansa.

    Tottahan toki raaka-aineiden saatavuus ja laatu vaikuttaa ruuan makuun, koostumukseen ja ulkonäköön väistämättäkin, mutta olen illallistanut tässä ravintolassa aikaisemminkin, jolloin ruuassa ja palvelussa ei olisi ollut huomautettavaa, mutta tällä kerralla tilanne olikin toinen, jonka arvostelussa mainitsinkin. Valehtelisin jos väittäisin ettei se olisi harmittanut minua, mutta annan tähdet täysin puhtaalla omatunnolla, enkä olisi voinut millään antaa Trattorialle kahta. Tulen kuitenkin käymään ravintolassa vielä uudestaan, jolloin tilanne saattaa olla toinen ja ravintola saa mahdollisuuden korottaa tähtiään.

    Olisi mielenkiintoista kuulla uusimmasta kokemuksestasi Trattoria Romanassa.

    VastaaPoista
  8. hei kiva lukea tää! me asutaan poikakaverin kanssa hämeenkadulla ja ihan hävettää ettei olla käyty kokeilemassa mitään kadun tarjoamia ravintoloita. päätettiinkin että huomenna mennään syömään trattoriaan italialaista ja kun koitin googlettaa niin tää tuli ekana vastaan.no ainakin halpaa:-D fetasalaatti näyttää hyvältä,sille voisi antaa mahdollisuuden:-)

    VastaaPoista
  9. Mukava kuulla, siksi aikoinaan aloitinkin tämän blogin pitämisen, jotta ihmiset saisivat tietää enemmän ravintoloista missä voisi käydä syömässä :) Toivottavasti ruoka maistuu ja pidätte Trattoriasta!

    VastaaPoista
  10. Trattoria oli aikoinaan hyvä mesta, missä ruoka oli todella herkullista. Sitten kokki vaihtui ja taso sen mukana laski. En menisi nykyään enää sinne syömään, sellainen pettymys paikka nykyään on.

    VastaaPoista
  11. Taso on tosiaan laskenut.

    Hygienia on aina ollut ongelmallista, mutta nykyisin elintarvikkeiden käsittely on jo sen verran poikkeavaa, ettei voida puhua normaaleista ravintolan käytännöistä: ruoka-aineita säilytetään takapihalla likaisessa, vanhassa pakettiautossa (niitä on parikin, ja usein ikkunoita on peitetty käytetyistä pahvilaatikoista tehdyillä näkösuojilla). Usein lasti kuitenkin on katseltavissa ja siellä olevan punaisella laputettua tavaraa (päiväysvanhaa?). Auto seisoo roskiksen vieressä ja esimerkiksi pilaantuneita vihanneksia "perataan" siinä paikan päällä, mädäntyneet heitetään päältä pois ja loppu menee keittiöön. Ovet ovat auki porraskäytävään ja ulos päivät pääksytysten ja niissä juostaan edestakaisin. Käryt leijuvat ympäriinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autoilla haetaan päivittäin raaka-aineita torilta, minkä vuoksi niitä voi havaita vielä autossa ennen kuin niitä on siirretty sisälle. Enpä ole koskaan nähnyt vihanneksia perattavan roskisten vieressä, vaikka asun viereisessä talossa. Sama meno on ollut kyllä jo alusta lähtien, ei trattoriassa oletuksen mukaisesti pitäisikään olla priimatavaraa, sitä varten ovat ristorantet. Osaksi jaan mielipiteet hygienian laadusta, mutta en edellä kommentoineen tyylin mukaisesti.

      Poista
  12. Olen itse nähnyt, kun ravintolan omistaja tekee jäätelöä. Silloin ainakin vuorossa oli vanilja ja rommirusina. Kyllä, hän laittoi jäätelön valkoiseen jäätelöastiaan, mikä tietääkseni ei ole Valion patentoima.
    Jäätelökone on ravintolan kabinettipuolella. Kurkistakaa vaikka ikkunasta sisään: siellä se on!

    VastaaPoista
  13. Hyvä, että ravintola saa aikaiseksi keskustelua, ja kuten huomata saattaa, vaihtelee Trattoria Romanan taso aika reilustikin näidenkin kommenttien perusteella. Jäätelöasia kyllä huvittaa minua, en tosiaan voi sataprosenttisen varmaksi mennä sanomaan oliko jäätelö Valion vai ei, sillä en kysynyt asiasta sen tarkemmin, mutta maultaan se oli juuri samanlaista kuin muutaman sadan metrin päässä olevassa Valion jäätelökioskissa.

    Ravintolan menetelmiin kuljettaa ja säilyttää raaka-aineita en ota kantaa, sillä spekulointi ilman todisteita on turhaa. Sen sijaan nauttimiemme annoksien raaka-aineissa ei minusta ollut huomautettavaa.

    Yritän nyt taas ryhdistäytyä ravintola-arvostelujen suhteen, kun muutosta aiheutuneet taloudelliset muutokset ovat vihdoin taantuneet. Joten eiköhän uutta arvostelua tästäkin ravintolasta ole luvassa.

    Kiitos kaikille kommenteista :)

    VastaaPoista

Vain asialliset kommentit julkaistaan.