tiistai 6. marraskuuta 2012

Ylikypsää porsaan poskea ja viskikastiketta

Muutto on nyt onneksi ohitse ja päätin viikonloppuna testailla uutta keittiötäni kokkaamalla muutamalle ystävälleni jotain hieman erikoisempaa. Päätin kokeilla porsaan poskea, sillä Groteskissa nautittu poski on yksi parhaimmista annoksista joita olen syönyt. Hieman vaatimattomammin päätin posken kuitenkin tarjoilla, mutta seitsemän tunnin uunissa hauduttamisen jälkeen koostumus oli täydellinen.

Ylikypsää porsaan poskea ja viskikastiketta


Tarvitset:

3 poskilihapalaa per syöjä
lihalientä
demi-glace
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
timjamia
maustepippureita
suolaa & mustapippuria 
voita
öljyä
viskiä
vehnäjauhoja tai muuta kastikesuurustetta

Ota liha huoneenlämpöön ja pilko sillä välin porkkana, sipuli ja kuori 2-3 valkosipulin kynttä. Valmista sen verran lihalientä, että se peittää poskipalat sekä kasvikset uunivuuassa ja riittää vielä kastikkeen tekemiseen. Voit vahvistaa lihaliemen makua demi-glace valmisteella tai häränlihafondilla. Varo liian suolan käyttöä, sillä kastiketta valmistaessa suolaisuus tulee vahvemmin esille kokoon keittämisen myötä. Lämmitä uuni 125-celsiusasteeseen (kiertoilma, tavallinen 150). Ruskista poskien pinta kiinni öljy-voiseoksessa. Asettele poskipalat, sipulit ja porkkanat voideluun uunivuokaan tai pataan. Kaada lihalientä päälle, lisää muutama oksa timjamia, suolaa sekä pippurit. Hauduta uunissa 5-7 tuntia, peitä kannella tai foliolla. Voit välillä nostaa tai laskea lämpötilaa, jos tuntuu ettei lämpötila ole tarpeeksi korkea pienen poreilun aikaansaamiseksi.



Kastike valmistetaan liemestä, kun lihat otetaan uunista (voit laittaa posket takaisin uuniin 50-celsiusasteeseen ettei jäähdy). Siivilöi muutama desi lientä kattilaan ja lisää reilu loraus viskiä (Jameson on hyvä talousviskiksi) ja anna kiehua kasaan noin puoleen alkutilavuudesta . Valmista noin puoli desiä tummaa rouxia (voissa ruskistettu vehnäjauho) ja lisää se huolellisesti sekoittaen kastikeliemeen. Jatka kastikkeen kokoon keittämistä kunnes se on hieman jopa liian paksua. Lisää sitten vielä loraus viskiä ja kiehauta nopeasti, ettei viskin aromi ehdi haihtua.


4 kommenttia:

  1. Tee joskus ranet ja kanakastike

    VastaaPoista
  2. Aika hassu yhdistelmä mutta voishan sitä kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  3. Kokeiltu on ja lopputulos oli ehkä maailman paras kastike! Ei kylläkään tehty tuota rouxia vaan sen tilalta laitettiin demi-glacea.

    VastaaPoista

Vain asialliset kommentit julkaistaan.