lauantai 10. maaliskuuta 2012

Syntymäpäiväillallinen


Blogini täytti perjantaina vasta vuoden verran ja päätin juhlistaa tätä päivää järjestämällä arvonnan ystäväpiirissäni. Voittaja siis pääsi illallistamaan avecinsa kanssa meille ja nauttimaan minun tekemistä ruuista sekä sopivista ruokajuomista. Lopputuloksena syntyi hyvinkin klassinen menukokonaisuus:


Kampasimpukkaa, karamellisoituja porkkanoita sekä beurre blancia

~

Härän sisäfileepihvi, palsternakka pyree ja tummaa kermakastiketta

~

Viskisuklaakakkua, hunajapaahdettuja manteleita sekä kermavaahtoa


Olen kyllä tyytyväinen kokonaisuudessaan iltaan, sillä valmistin edellisenä iltana jälkiruuan ja kotiin perjantaina tullessani minulla oli tunti aikaa saada homma kasaan. Kiire tuli ja myös iso tiski pino, mutta hengissä selvittiin. Huomasin kuitenkin jännittäväni sekä hieman jopa stressaavani - en tykkää laittaa ruokaa kiireellä. Kiitos paljon vieraille ja mitä ilmeisemmin, myös heille näytti ruuat maistuvan sekä seura kelpaavan.

Alkuruuaksi tarjoilin kampasimpukkaa, karamellisoituja porkkanoita sekä beurre blancia. Jostain syystä kampasimpukka näyttää kuvassa palaneelta, vaikka sitä ei ollutkaan. Juomana P. Lehmannin Classic Riesling 2010.


Nuo fenkolit olisin kyllä voinut heittää hornaan tuosta päältä, että on ruman näköistä. Maultaan ne kuitenkin annokseen sopivat, olisi ehkä pitänyt soveltaa ne jotenkin kastikkeeseen, mutta joskus sattuu näitä aivopieruja. Ensi kerralla sitten. 

Tuo kampasimpukan paistaminen oli vähän kinkkinen juttu, sillä toimeen ryhdyttyäni mietin, että mistä näistä tietää koska ovat kypsiä. Muutama kirosanakin taisi siinä lipsahtaa. Koitin sitten vain tökkiä ja miettiä, että lihaa tämäkin on ja nyt tuntuu jämäkältä. Eikun lautaselle vain, eikä onneksi raakaa ollutkaan. Joku voisi ehkä hieman valaista minua antamalla aika-arvion tuosta kampasimpukan paistoajasta?? Porkkanoissa nyt ei ihmeellistä ollut, vaikka karamellisoinninkin tein ensimmäistä kertaa mitään ohjeita katsomatta. Vähän kyllä mietin sokerin määrää, mutta hyviä niistä tuli, vaikka itse sanonkin. Beurre blancin valmistin omasta kasvisliemestä, sehän alunperin kuuluisi kalaliemeen tehdä, mutta henkilökohtaisesti en pidä kalaliemistä, joten päätin hyötykäyttää oman tuotokseni.

Pääruokana härän sisäfileepihvi, palsternakka pyree ja tummaa kermakastiketta. Punaviininä Saint-Emilionin Grand Cru Château Teyssier 2008.



Itse yleensä lihani medium miinuksena syövänä, otin aikamoiset paineet illallistajan toivomuksesta saada pihvi kypsänä. Lopputulos oli kutakuinkin mitä pitikin, ja kelpasi hänelle hyvin, vaikka kriteeri ei aivan 100% täyttynytkään. Olen rehellisesti sitä mieltä, että pihvin jättäminen raaemman puoleiseksi on paljon helpompaa kuin täysin kypsäksi paistaminen. Palsternakkapyree ei tuottanut ongelmia, sillä herkullisuudestaan huolimatta, se on aika simppeli valmistaa. Kastikkeen valmistin omasta lihaliemestä, jota naudan sisäpaistista anopin tapaan jäi.

Jälkiruuaksi valmistin viskisuklaakakkua, hunajapaahdettuja manteleita sekä kermavaahtoa. Jälkiruokajuomana Juhlamokka-kahvi. Valitan kakkupalan puuttumista :D


Suklaakakun valmistin ilman jauhoja ja senkin sovelsin päästäni - ilmeisesti kiire sai minut improvisoimaan, yleensä olen tarkka reseptin noudattaja. Rehellisyyden nimissä myönnän olleeni hieman pelon vallassa kakkua tehdessäni, sillä ensinäkin en ole mikään suuri suklaan ystävä, en omistanut minkäänlaista reseptiä, ja pelkäsin kakun jäävän littanaksi tai valuvan kakkuvuuan saumoista uunin pohjalle. Lopputulos oli kuitenkin varsin yllättävä, vaikka viski olisi saanut mielestäni maistua hieman enemmän. Hunajapaahdetut mantelit olivat kaupan tuotos, vaikka ne nyt olisi ollut helppo valmistaa itsekin. Hieman keveyttä tuhdin kakun kylkeen toi kuohkea kermavaahto.

Oli kyllä hienoa valmistaa itse kotona näin hieno illallinen ja varsinkin sitä arvostavalle pariskunnalle. Toivottavasti saan järjestää vastaavia ruuanlaittotapahtumia jatkossakin hyvän seuran kanssa. Toivotaan, että  toinen vuosi tuo tullessaan hyviä arvosteluja, lisää ruokareseptejä sekä toivonmukaan lisää lukijoitakin. Näillä näkymin hyvin lähtenyt käyntiin ja toivotan teille kaikille antoisia ja maukkaita lukukokemuksia. Reseptit laitan tänne vähän myöhemmin.


4 kommenttia:

  1. Onnittelut yksivuotiaalle. Kiire tai ei, erinomaista jälkeä olet saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Kampasimpukassa ei ole muuta jekkua kuin se, ettei se saa MISSÄÄN NIMESSÄ mennä ylikypsäksi. Silloin se on ihan karseaa syötävää. Eli älä huoli siitä onko se kypsä, tarjoa mielummin sitten hiukan "raakana".

    VastaaPoista
  3. Juu kiitokset, jotain tämmöstä muistin kuulleeni jostain, mutta ajattelin, että meren elävänä niidenhän pitäisi aika usein olla kypsiä. Onneksi ei mennyt yli, omani isoimpana oli vielä hieman raakakin. Kyllä se simpukka hieman muutti väriään valkoisemmaksi kypsyessään koitin siitä katsoa + sormi tuntumalla. Hyvä tietää tämä ensikerralla. :)Kiitos vielä kerran :)

    VastaaPoista

Vain asialliset kommentit julkaistaan.