sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Naudan paistisuikale kastike ja Valion Ruoka 5% testissä

Ääh, ihan suututtaa kun en ole saanut aikaiseksi uusia posteja enkä pahemmin ole syönytkään mitään mainittavan arvoista. Tämäkin on jo siinä ja siinä, että onko järkeä laittaa tänne, mutta tuli kuitenkin sen verran hyvä soosi tehtyä, että päätin tänne tarjolle sen pistää.

Olen nyt erinnäisistä syistä päätynyt kokeilemaan rasvattomia ja/tai vähärasvaisia tuotteita. Kyllä, minä rasvaa ja kermaa ylistävä kaikki perinnölliset alttiudet sydän -ja aivoinfarktiin omaava Suomen kansalainen, olen eksynyt kaidalta tieltä ja päätyny ainakin hetkellisesti käyttämään näitä makunautinnon pilaajia. Yksi vähärasvainen tuote on minut kuitenkin yllättänyt. Nimittäin Valion Ruoka 5% eli "ruokakerma", joksi sitä ei ilmeisesti virallisesti saa kutsua.


Olen nyt monessakin ruuassa tuota käyttänyt korvaten ah, niin ihanan rakkaan kuohukerman, jonka voittanutta toistaiseksi ei ainakaan ole. Kyseinen "ruokakerma" on paksunnettu joillakin ihme uutteilla, ja tietääkseni Ruoka 5% ei sisällä kovetettuja kasvirasvoja eikä siten haitallisia transrasvoja. Tosin valmistajalta en ole tätä varmistanut, joten en mene täysin vannomaan. Mutta kovetettua kasvirasvaa en tuoteselosteesta ainakaan löytänyt. Tyydyttyneitä rasvahappojakin viidestä prosentista on 0,4%. Lisäksi tuote on vielä täysin laktoositon.

Uunilohta kermakastikkeessa valmistaessani huomasin kuitenkin tämän tekokerman olevan nimenomaan "tekokermaa", sillä kuumennettaessa se ei käyttäytynyt kuohukerman tavoin. Täysin vetistä tämä ei kuitenkaan ollut. Kermainen curry-kanakastike oli valmiina aika saman tapaista koostumukseltaan kuin kuohukermaankin tehty, mutta kermaisa maku jäi kyllä kokematta. Suikalekastikkeeasa "Ruokavitonen" toimi moitteettomasti. Sen enempää kokemusta välimaastokermoista omaavana, voin todeta tämän Valion Ruoka 5%:n olevan varsin kelpo vähärasvaiseksi tuotteeksi.



Naudan paistisuikalekastike 


Yleensä valmistan suikalekastikkeen vehnäjauhoilla suurustettuun ruskeakastikkeeseen, mutta tällä kertaa päätin kokeilla vähähiilihydraattisempaa versiota, ja keittää kastikkeen kasaan. Ei, en karppaa, jos joku nyt niin luulee. Tämä kelpaa siis myös keliaakikoille että laktoosi-intolerantikolle.


Tarvitset:

Naudan paistisuikaleita
Kermaa
Porkkanoita
Sipulia
Voita
Demi-glace
Suolaa & pippuria

Ruskista paistisuikaleet (n. 400g). Lisää loppuvaiheilla nokare voita, silputtu keskikokoinen sipuli sekä ohueksi viipaloitu porkkana ja anna kuullottua hetki. Lisää joukkoon 7 dl vettä, yksi lihaliemikuutio, 2,5 dl demi-glace-kastikepohjaa (esim. Stockmann Gourmet, joka on gluteeniton ja laktoositon, muiden tuotteiden sisältö kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta) ja n. 10 kokonaista maustepippuria (itse lisäsin pienen kourallisen, joten tuo n. 10 on mutu-tuntumalla). Pidän tulisesta ruuasta, joten lisäsin vielä aika reilulla kädellä cayanne-pippuria.

Kun kastike on keittynyt hiljalleen kasaan noin puoleen alkutilavuudesta, lisää joukkoon 1 prk kermaa (luonnollisesti laktoositonta jos haluat laktoosittoman kastikkeen). Jatka kastikkeen keittämistä kasaan, kunnes koostumus on mielestäsi sopiva. Lisää suolaa tarvittaessa vasta lopussa maistellen, sillä tuo demi-glace-kastikepohja tuo kastikkeeseen hyvin suolaisuutta. Jämäpersiljat riisin päällä ovat kuvausrekvisiittaa :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.