maanantai 7. toukokuuta 2012

Munkit

Normaalisti paistaisin munkkini jo vapun aattona, mutta tänä vuonna pääsimme juhlistamaan ystäväpariskuntamme häitä, joten munkkien paisto jäi tähän päivään. Simat ovatkin jo valmistuneet, joten perinteisestä vapun piknikkoristamme puuttuvat enää munkit.


Munkkien paisto on helppoa, vaikka moni karttaa sitä takinan teon lisäksi myös tulipalovaaran takia. Itse en kyllä ymmärrä miten rasvan voi saada syttymään, sillä uppopaistamisen aikana ei kattilan ääreltä muualle lähdetä. Tietysti kansi ja sammutuspeite tai vaahto on hyvä olla olemassa ihan vain sen varmuuden vuoksi. Rasvasta kuitenkin näkee aika helposti koska se on syttymäisillään, sillä se alkaa savuttaa aika mukavasti. Kunhan ei sitä vettä sinne kattilaan heitä vaikka olisi koko keittiö tulessa, sillä sen jälkeen on muutkin paikat kuin keittiö liekeissä. Joten turhista murheista viis ja eikun paistamaan!

Munkit


Sekoita 2,5 desilitraan kädenlämpöistä maitoa 25 g hiivaa. Lisää joukkoon 1,0 dl sokeria, 3-4 tl kardemummaa, 1 tl vanilja -tai vanilliinisokeria. Sekoita joukkoon myös 4 dl vehnäjauhoja, kun ne ovat sekoittuneet tasaisesti, lisää 75 g sulatettua voita. Lisää vielä 3-4 dl jauhoja ja anna taikinan nousta rauhassa. Munkkitaikan on tarkoitus olla hieman löysempää kuin tavallinen pullataikina.

Kun taikina on kohonnut, voit muotoilla haluamasi muotoisia munkkeja. Öljyn sopivan kuumuuden voit testata heittämällä nokareen taikinaa öljyyn, jos taikina nousee pintaan ja alkaa kypsymään, voit aloittaa munkkien paiston.


Siirrä paistetut munkit hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyisi.


Tämän jälkeen siirrä munkki reilusti sokeria sisältävään paperipussiin tai laakealle astialle. Heiluta munkkia pussissa tai kieritä astiassa, jotta sokeri tarttuisi joka paikkaan.


Mikäli haluat hilloa munkkisi sisälle, tarvitset pursottimen, jossa on ohut terävä kärki, jonka törkkäät munkin kyljestä sisään ja pursotat noin 1 rkl verran hilloa sisälle. Itse en kyseistä pursotinpäätä valitettavasti omista, joten tyydyn tavallisiin sokerimunkkeihin. Toki tomusokeristakin voi valmistaa kuorruutteen munkeille, mutta meille kelpaa tavalliset ja kotitekoinen sima.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.