torstai 26. huhtikuuta 2012

Vappusiman valmistus


Nyt on viimeinen tilaisuus valmistaa itse omat simasi. Valmistus on yllättävän helppoa ja varmasti edullisempaa kuin neljän litran siman ostaminen kaupasta. Meille oman siman valmistus on muodostunut perinteeksi, sillä itse valmistettu sima maistuu vapunpäivän piknikillä paljon paremmalta kuin tuotantolinjaiset ystävänsä.

Siman valmistusohjeet löytyvät fariinisokeripaketin kyljestä sekä suomeksi och på svenska. Tämä ohje siis siitä kopioitu hieman lyhentäen ja muunnellen. Joten jos bittimaailma syö tämän postauksen tai hukkaat ostoslistasi, löydät simareseptin myös sieltä kaupan hyllyltä.

Simaämpäriä etsiessäni törmäsin kellarissamme tähän mielenkiintoiseen näkyyn...



Sima

Kiehauta kaksi litraa vettä ja sekoita joukkoon 250 g taloussokeria ja 250 g fariinisokeria, jos haluat simasta tummempaa, korvaa osa tai kaikki taloussokerista fariinisokerilla. Kaada seos ämpäriin (huomioi ämpärin maksimilämpötila, minun ämpärini maksimilämpötila on 65-celsiusastetta) tai mikäli sinulla on suurempi kuin neljän litran kattila, voit valmistaa simasi myös siinä. Lisää joukkoon toiset kaksi litraa vettä sekä 1-2 sitruunan mehu, itse käytin 2,5 rkl sitruunatiivistettä. 


Kun seos on kädenlämpöistä, sekoita pieneen osaan nestettä noin herneen (1/5 tl) kokoinen pala hiivaa ja lisää joukkoon sekoittaen. Peitä kannella ja anna käydä vuorokauden verran huoneen lämmössä. Vuorokauden jälkeen siirrä sima pulloihin ja lisää pulloihin 1 tl sokeria sekä muutama rusina. Älä sulje turhan tiiviisti, sillä käydessä paine pullossa kasvaa. Sima on valmista n. 3 vuorokauden kuluessa huoneenlämmössä valmistettaessa, viileässä noin viikossa. Valmiissa simassa rusinat ovat nousseet pintaan. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.



2 kommenttia:

  1. "Kun seos on kädenlämpöistä, sekoita pieneen osaan nestettä noin herneen (1/5 tl) kokoinen pala ja lisää joukkoon sekoittaen."

    Tarkoittanet hiivaa?

    VastaaPoista
  2. Hah, kappas en olekaan huomannut ajatuspierua, mutta kyllä, tarkoitan hiivaa :) Kiitos korjauksestasi :)

    VastaaPoista

Vain asialliset kommentit julkaistaan.