perjantai 10. toukokuuta 2013

Ratatouille

Kesä saapuu ja vihannesvalikoima laajenee kaupassa - ainakin kotimaisten osalta. Nykyisinhän varmaan kaikkea on saatavilla ympäri vuoden, mutta itse uskon maun kuitenkin kärsivän kuljetuksen aikana. Päätin kuitenkin ottaa varaslähdön ja valmistaa yhtä ranskalaisen keittiön pettämätöntä klassikkoa - ratatouillea. Täydellisen ratatouillen salaisuus on tuoreiden kasvisten lisäksi se, että se on parasta uudelleen lämmitettynä. Tämän takia suosittelenkin tekemään isomman satsin kerralla ja pakastamaan sopivina annoksina, mikäli pakastin vain antaa myöden.

Ratatouille (3:lle)


Tarvitset:

Ison padan tai kattilan

Munakoiso
Kesäkurpitsa
Punainen paprika
Keltainen Paprika
4 isoa tomaattia
2 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
Tuoretta lehtipersiljaa
Tomaattipyrettä
Oliiviöljyä
Herbes de Provence-yrttiseosta
Laakerinlehti
Suolaa & pippuria

Viipaloi vihannekset paitsi tomaatit ja siirrä ne omiin astioihin, sillä kaikki vihannekset paistetaan erikseen. Kalttaa tomaatit eli irroita tomaateista kuori seuraavasti: leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja kiehauta niitä n. 20-30 sekuntia,  jolloin tomaatin kuori lähtee rullaantumaan ja irtoaa pinnasta. Poista tämän jälkeen tomaateista kanta ja aseta syrjään. 


Paista vihannekset seuravassa järjestyksessä lisäten joka kerta loraus oliiviöljyä pannulle: munakoiso, kesäkurpista, paprikat ja sipulit. Paista vihanneksia sen verran, että ne saavat hieman väriä pintaan, varo kuitenkin paistamasta niitä kokonaan kypsiksi, sillä muutoin lopputuloksena on muusia. Voit paistamisen jälkeen siirtää vihannekset suoraan pataan, joka kuitenkin on tässä vaiheessa vielä kylmä. 



Kun olet saanut kaikki vihannekset paistettua, lisää pataan tomaatit sekä 3 rkl tomaattipyrettä, 0,5 rkl Herbes de Provence-yrttiseosta sekä laakerinlehti. Keitä hiljalleen nestettä pois noin 15 minuutin ajan. Lisää lopussa noin puoli kourallista hienonnettua lehtipersiljaa ja mausta suolalla ja pippurilla.


 Jos et tarjoile heti, niin annostele pakasterasioihin ja käytä 6 kk sisällä pakastuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.