sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Burgundilainen häränlihahöystö


Koulun keittiötunneilla valmistamme jos jonkin näköisiä ruokia. Nyt keväällä olemme harjoitelleet erilaisten lounasruokien valmistusta ja  viiden viikon työssäoppimisjaksomme tapahtuu ravintolassa, joka tarkoaa lounasruokia. Oman paikkani olen jo sopinut, mutta kerron siitä enemmän myöhemmin. Minullahan ei normaalisti ole laseja päässä, mutta silmälääkäri kielsi käyttämästä piilolinssejä kahteen kuukauteen.





Torstaina valmistin ryhmäni kanssa Burgundilaista häränlihahöystöä. Yhden ryhmäläisen ollessa poissa, sain valmistaa höystön, kaksi lisuketta ja leipoa sämpylöitä kahdestaan Nestorin kanssa. Lopputulos oli aika onnistunut.




Meillä oli n. 1 kg sonnin ulkopaistia käytettävissä (normaalistihan se valmistetaan sisäpaistista). Kastiketta 1 litra = bouillonia 0,5 litraa ja punaviiniä 0,5 litraa, suurustettu tummalla rouxilla (25g/25g). Ennen suurustusta lisättiin bouquet garni, joka poistettiin lopussa ennen tarjoilua.




Lihat ruskistetaan ja lisätään suurustettuun höystöön. Höystön annetaan muhia tunnin verran. Sen jälkeen ruskistettaan pekoni ja lisättään höystöön. Herkkusienet, salottisipulit ja hillosipulit ruskistettaan pekonin rasvassa (tarvittaessa lisätään voita) ja lisätään joukkoon. Annetaan hautua rauhallisesti, kunnes liha on mureaa.




Klassinen lisuke burgundin padalle on keitetty riisi, mutta meidän piti valmistaa toinenkin lisuke. Päätin sitten koota kaapeista jotain ihan randomia ja tuloksena syntyi tällainen sipulisörsseli.




Freesasin purjoa, punasipulia, ruohosipulia, keltasipulia ja valkosipulia öljyssä, lisäsin sokeria, suolaa, mustapippuria ja etikkaa. Valitettavasti purjon väri ei säilynyt, mutta hyvää siitä silti tuli. Pientä hienosäätöä voisi vielä kyllä tehdä.


Tässä alla vielä muutamia avokin laivalta tuomia tuliaisia: Chateau du Trignon 2006, AC Côtes-du-Rhône Villages, Ranska sekä Merlot 2003, Vin de Pays d'Oc, F. Scalli , Languedoc-Roussillon, Ranska




Ripasso 2009, DOC Valpolicella Superiore, Veneto, Italia sekä Classic Riesling 2010,  P. Lehmann, Barossa Valley, Australia




Kuohuviininä L'avenir Brut Rosé 2009, Laroche, Stellenbosch, South-Africa




Vähän namia sekä taivaallisia Anthon Bergejä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.