lauantai 14. tammikuuta 2012

Kuulumisia ja Naudanlihaa Paneng-curryssa


Vuosi on lähtenyt hyvin liikkeelle.


Luokkamme erotettiin ja yhdistettiin sen mukaan mikä on erikoistumissuuntaus ja toistaiseksi kaikki on sujunut mutkitta. Kaikkien rakastama oppilas jätti meidät tulevaisuuden haaveittensa toteuduttua, joten vähän haikeat tunnelmat kyllä on ainakin itselläni ollut sen osalta. Keittiötunneilla olemme alkaneet harjoitella annosten esillelaittoa, mitä olen odottanut jo aika kauankin. Ensi viikolla (3) olemme menossa Next Step-messuille esittelemään jatko-opintosuunnitelmiaan pohtiville millaista on kokkien opiskelu Turussa. Valmistamme sinne jotain syötävää ja muuta ohjelmaa.


Tuli siis käytyä vihdoin Dompassa ja tarkoituksena olisi suunnistaa vielä toiseen ravintolaan Helsinkiin maaliskuussa. Turussa menen tekemään uuden arvostelun Trattoria Romanasta tässä lähiaikoina, mutta en sitten tiedä tuleeko käytyä muualla tiukan budjetin takia: olemme menossa avokin kanssa lomamatkalle Lanzarotelle. Mutta tässähän on koko vuosi aikaa, joten kyllä sitä ehtii vielä käydä monen moisissa ravintoloissa ja kahviloissa ympäri Suomen.


Tästä oli aikasemminki joku päivitys täällä, mutta se oli aika huolella epäonnistunut versio, joten taitojeni karttuessa päätin kokeilla uudestaan. Tein tämän ystävälleni pyynnöstä valmistaa hänelle ruokaa ja kiitokseksi autokyydistä tänne perämetsiin. Satuin keittiötunnilla valmistamaan currytahnaa ja menin sitten mainitsemaan Thai-ruuan keittotaidoistani. 


Kotona en useinkaan jaksa taiteilla ruuan kanssa, mutta voisin ottaa sen tavaksi jatkossa. Sen lisäksi annoskokoni tuppaa olemaan huolella yli suosituksien :D Tämä on tehty kaupan valmiiseen curryyn, mutta suosittelen kyllä tekemään sen alusta alla olevan ohjeen mukaan.



Panaeng-curry


Sekoita tehosekoittimessa: 
1 tl suolaa
4 kpl kuivattuja isoja chilejä silputtuna (poista ensin siemenet, kasta lämpimään veteen 5 min ja silppua)
1 tl tuoretta galangaljuurta kuorittuna ja silputtuna
1 rkl sirtuunaruohon vartta silputtuna
0,5 tl kaffirlimetin hedelmän kuorta hienoksi raastettuna
0,5 rkl korianterin juurta puhdistettuna ja silputtuna
2 rkl salottisipulia kuorittuna ja silputtuna
2 rkl valkosipulinkynttä kuorittuna ja silputtuna
1-2 rkl vettä

Lisää tehosekoittimeen:
0,25 tl valkopippuria jauhettuna
0,5 tl kuminansiemeniä paahdettuna ja jauhettuna (paahda pannulla 2-3 min)
2 tl korianterin siemeniä paahdettuna ja jauhettuna (kannattaa paahtaa kuminan siemenien kanssa samaan aikaan)
1 rkl maapähkinöitä paahdettuna, kuorittuna ja hienonnettuna (paahda kuminan ja korianterin kanssa)
1 tl katkaraputahnaa


Naudan lihaa Panaeng-curryssa

Sekoita 4 rkl ruokaöljyä sekä 4 rkl Paneng-currytahnaa keskenään kuumalla wok-pannulla/paistokasarissa. Lisää joukkoon 2,5 dl kookoskermaa ja sekoita. 

Lisää 300 g ohueksi suikaloitua naudan sisäfilettä sekä 1 rkl kalakastiketta ja 1 rkl palmusokeria. Anna lihan kypsyä välillä sekoittaen.

Lisää 2 tuoretta kaffirlimetin lehteä pieneksi silputtuna tai 3-4 kuivattua jauhettuna. Lisää myös 0,5 dl Thai-basilikan lehtiä ohueksi suikaloituna. Sammuta liesi.

Lisää lopussa 1-2 chiliä ohuiksi renkaiksi viipaloituna sekä toiset puoli desiä Thai-basilikan lehtiä. Tarjoile jasmin-riisin kera.

Salaatti


Kaikki on suomalaista, koska koitan tukea kotimaisia vihanneksia sekä muitankin raaka-aineita ja valmisteita silläkin uhalla, että kukkaro köyhtyy nopeammin. Lindroosin sekasalaattia, kurkkua, tomaattia, oranssia paprikaa sekä punasipulia. Lisäsin myös tilkan oliiviöljyä sekä Herbamarea.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.