maanantai 6. elokuuta 2012

Kotitekoiset purilaiset

Harva meistä ei ole syönyt hampurilaista edes kerran elämässään. Pikaruokalat valloittavat kaupunkien kortteleita maassa kuin maassa ja grillisapuska muuttuu yhä arkipäiväisemmäksi ruokavalioksi. Kun ravintolat kilpailevat keskenään, minimoivat kustannukset sekä maksimoivat tulot, kärsii myös laatu. Harva hampurilainen yltää enää sille tasolle, jolla se joskus aikoinaan oli, mutta onneksi kotona näitä herkkuja on helppo valmistaa ja vieläpä raaka-aineista tinkimättä.

Hampurilaiset


Tarvitset:

Naudan jauhelihaa tai paistijauhelihaa
Kananmunia
Mausteita lihaan
Cheddar-juustoa
Hampurilaissämpylöitä
Jäävuorisalaattia
Tomaattia
Sipulia
Majoneesia
Ketsuppia

Oikea hc-leipuri leipoisi nämäkin sämpylät itse, mutta minä nöyrryn jauhojen edessä ja päätin ostaa valmissämpylöitä. Tottahan toki niissäkin on eroja, joten mieleistänsä saa kaupan hyllyiltä etsiä. Koska en omista säköparilaa, enkä tällä kertaa jaksanut aiheuttaa tiskiä toisen paistinpannun verran, laitoin sämpylät grilliritilälle ja uuniin 200-celsiusasteeseen keskitasolle hetkeksi, samaan aikaan kun aloin paistamaan pihvejä. Juustoksi valitsin Herkun tiskiltä vahvaa cheddaria, ei mitään värjättyä sulatejuustoa. Majoneesissa sen sijaan oikaisin taas ostamalla Hellmann's chilimajoneesia, tosin sen verran kehnoa tavaraa oli, että ensi kerralla valmistan chilimajotkin itse.

Kunnon hampurilaispihveihin ei ängetä korppujauhoja laisinkaan, kananmunan saa lisätä jos näkee sen aiheelliseksi, mutta pääsääntöisesti sitko haetaan lihasta itsestään veivaamalla. Mausteet (grillimauste, suola, pippuri, cayanne itsellä käytössä) sekaan ja veivaamaan. Pihvit kannattaa muotoilla ensin palloiksi, jonka jälkeen painella ohuiksi pihveksi leivinpaperille, josta ne on sitten helppo irroittaa pannulle siirrettäessä. Pihvi kuuluu kääntää vain kerran, kuten kaikki pihvit yleensäkin. Reunoista voi seurata kypsyyden etenemistä samoin lihasveren pintaan nousemisesta. Kun käännät pihvin, laita juustosiivut sen päälle, jotta ne ehtisivät sulaa sopivasti ennen hampurilaiseen siirtämistä. Päälle voit vielä ripotella suolaa ja pippuria.

Perustäytteinä hampurilaisissa on sipuli, jäävuorisalaatti sekä tomaatti, mutta täytteiksi kelpaavat kaikki itselleen maistuva maan ja taivaan väliltä. Hampurilaiset eivät parane odottaessaan syöjää, joten ne kannattaa nauttia heti kokoamisen jälkeen. Näiden herkkujen kylkeen sopivat myös maalaisranskalaiset, hickorymajoneesi sekä chipotleketsuppi, jota näissäkin purilaisissa oli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset kommentit julkaistaan.