torstai 30. elokuuta 2012

Perinteinen lihakeitto

Syksy on valitettavasti, mutta myös onneksi saapunut, sillä kesäpottujen popsiminen alkaa jo hieman kyllästyttää, vaikka hyviä ovatkin. Syksyhän on tunnetusti sadonkorjuun aikaa, ja mikäs sen maukkaampaa kuin kunnon lihakeitto vuoden juuressadosta. Riista-aikakin on käsillä, joten lihakeittoa voi valmistaa monesta  lihasta soppaluuta unohtamatta! Kunnon lihakeiton salaisuus on kärsivällinen lihan keittäminen, hätiköimällä saa aikaan vain kumisia sattumia, joten valmistukseen kannattaa varata aikaa.


Lihakeitto naudan lavasta


Tarvitset:

Naudan lapaa ja soppaluu
Perunoita
Porkkanoita
Juuriselleri
Palsternakka
Palan lanttua
Purjo
Persilja
Lihalientä
Maustepippureita
Tuoretta timjamia
Laakerin lehtiä
Suolaa

Laita naudan lapa kokonaisuudessaan hautumaan soppaluun kanssa kiehuvaan veteen, johon on lisätty lihaliemikuutio/härän fondia tai mikäli olet säilönyt itse valmistamaasi lihalientä, se käy paremmin kuin hyvin. Lisää joukkoon reilusti suolaa, maustepippureita, muutama timjamin oksa sekä laakerin lehti. Keittele lihaa koosta riippuen 2-3 tuntia, mahdollisesti kauemminkin jos isompi määrä kyseessä. Liha on hyvää, kun sitä saa revittyä haarukalla. Tarkista liemen määrä välillä ettet keitä lihaa pohjaan kannesta huolimatta.


Lihan keittyessä valmistele keittojuurekset, perunat sekä noin kymmenen senttimetrin pala purjoa. Älä pilaa hyvää keittoa ostamalla pakastevihanneksia, vaan valmista tuoreista raaka-aineista. Keittojuureksia ovat porkkana, palsternakka, lanttu sekä mukula(juuri)selleri. Juuresten kuorista voit halutessasi valmistaa kasvislientä. Mikäli perunat ovat tämän kesän satoa, voit jättää kuoret tuomaan keittoon tekstuuria. Peitä perunat kylmällä vedellä odottelun ajaksi, jotta ne eivät tummuisi. Laita juurekset omaan ja purjo omaan kulhoonsa. Toki voit myös tehdä nämä myöhemminkin, mutta itse koen mukavammaksi vain lisäillä oikealla hetkellä ja odotellessa tehdä jotain muuta, kuten katsoa televisiota tai istua tietokoneella.


Lihan ollessa valmis, siivilöi liemi isompaan kattilaan ja lisää keittojuurekset. Voit tarvittaessa lisätä vettä, mutta muista tarkistaa maku (lisää suolaa, liemikuutio...). Anna juuresten kiehua noin viisi minuuttia ja revi sillä välin liha haarukalla tai käsin. Lisää keittoon perunat ja revitty liha sekä kokonaisia maustepippureita. Tarkista maku, voit lisätä laakerinlehden, tuoretta timjamia tai suolaa halutessasi. Kun juurekset ja perunat ovat melkein kypsiä, lisää hienonnettu purjo.



Valmis keitto maistuu parhaimmalle tuoreen persiljan ja ruisleivän kera.



2 kommenttia:

Vain asialliset kommentit julkaistaan.